Påskrutor

29.03.2010 | Camilla | Bakat, Påsk, Småkakor | 7 kommentarer

I flera år hade jag ett tidningsurklipp med det här receptet från Allt om mat liggandes. För två år sedan provbakade jag äntligen kakorna som blev riktigt goda och påskigt gula..men de blev ganska kladdiga.  I år har jag bestämt mig för att baka kakan som en rund tårta och servera tillsammans med en klick lättvispad grädde

.: Påskrutor :.


20 rutor alt. 1 rund tårta

Botten:
75 g sötmandel (drygt 1 dl)
2 äggvitor
3/4 dl strösocker
2 msk kakao

Fyllning:
2  äggulor
½ dl strösocker
½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Garnering: 
50 g blockchoklad

Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en seg massa.

Sikta ner kakaon och rör ner den malda mandeln. Bred ut massan till en rektangulär botten, ca 20×25 cm, på en plåt med bakplåtspapper eller i en bakplåtspappersklädd sockerkaksform med löstagbar botten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud äggkrämen på medelvärme tills den tjocknat.

Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ äggkrämen i kylen och låt den svalna tills den stelnat, rör någon gång då och då till en jämn och fin kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager på bottnen.

Lägg tårtan i frysen så att äggkrämen stelnar ordentligt innan den skärs upp i små rutor. Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugn eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp av ett litet hörn på påsen och ringla chokladen över kakan. Förvara i kylen tills chokladen stelnat.

Kakan går bra att frysa!

Print Friendly

7 synpunkter på “Påskrutor

  1. Kommer in och önskar glad påsk 🙂 Skulle mycket väl kunna knycka en sådan där påskruta till kaffet här. Kram

  2. Hej! Inte nog med kläder och annat så älskar även jag inredning 🙂 Ocvh jag gillar att få byta ut inredningen då och då. Men visst ligger det något i det gällande kläder, man gillar det mindre då man inte hittar kläder som man vill ha i sin storlek. Hoppas att du får en fin helg *kram*


CamillaK

© CamillaK - Alla rättigheter förbehållna

  • Facebook
  • Feed

Decorama Design & Layout