Tävling – ”SAVE FOOD” ett initiativ av Toppits

07.07.2011 | Camilla | Tävlingar | 15 kommentarer

Nu tycker jag det är dags för en tävling, och det är inte vilken tävling som helst. Jag är väldigt stolt över att ha fått den stora äran att samarbeta med Toppits ”SAVE FOOD”-INITIATIVET!

Syftet med initiativet Toppits Save Food är att utbilda oss konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet som idag ligger på 20 % för oss svenskar, och en guidebok ska tas fram. 

En Facebook-sida har lanserats under samma tema, där vi kan dela med oss av tips till varandra. Där kan man även hjälpa till att samla in pengar till Stadsmissionen. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre, doneras 10 kr till Stadsmissionen!

Gå in och gilla Save Food.sidan på Facebook: www.facebook.com/toppits.se . Glöm dock inte att trycka på knappen som gör att 10 kr doneras till Stadsmissionen! Du når den genom att klicka på ”SAVE FOOD initiativet” i vänsterkolumnen.

Nu vill vi ha din hjälp att samla in tips till Save Food Guiden! Du som läser detta sitter säkert inne med hur många bra idéer som helst! Nu vill Toppits hitta guldkornen och publicera dem i sin guide.


För att vara med och tävla ska du:

– Dela med dig av ditt bästa tips för att slippa kasta bort maten. Hur gör du?

– Gå in och ”Gilla” Save Food på Facebook!


Vinster:

– Hela 3 vinnare får en produktpåse bestående av Toppits Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

– Alla som lämnar ett tips (inte bara vinnarna) har möjlighet att få sitt tips publicerat i Toppits Save Foodguide!

– – – – – – – – – – – – – – – – — – – — – — – – –

Lämna ditt tävlingsbidrag samt namn och mailadress i en kommentar till detta blogginlägg.

Vinnarna kommer att presenteras i detta blogginlägg efter utgånget tävlingsdatum!

Lycka till!

Ps. Save Food finns även på Twitter http://twitter.com/#!/savefoodsverige

– – – – – – – – – – – – – – – – — – – — – — – – –

Tävlingen är nu avslutad och efter mycket funderande har jag utsett följande vinnare:

 @Receptomaten:
Ett inte kanske så kul tips är att inte köpa på sig färskvaror bara för att, det är inte kul att äta samma skinka i en hel vecka tex..!
Potatis i säck om 5 lr 10 kg hinner börja gro och bli mjuk lång innan säcken är slut är en klassiker.
Och sist men inte minst, använd frysen! Kycklingskrov, köttiga ben och skaldjursgrejer blir den absolut bästa fonden – detta är en win-win-situation för alla, inte minst för smaklökarna!

 Jenny Johansson:
Ett jättebra tips: Ta alltid med dig en frysväska när du handlar så här på sommaren, och när det är varmt. Färskvaror och kött blir fort dåligt i värmen. och man kanske inte märker det förrän det är försent.

Johan Holm:
Var mätt när du går och handlar. Är du hungrig handlar du bara en massa onödigt som kanske måste kastas i slutänden. Köp inte en massa bara för det är billigt. Planera och följ planeringen. Ha en dag i veckan som är vikt för uppsamlingsmiddag. Gå igenom och tillaga av sådant som annars riskerar att bli för gammalt. Kolla i frysen också!

Grattis! Ett stort produktkit från Toppits kommer till er inom kort.

Vinnarna är meddelade via epost!

Print Friendly

15 synpunkter på “Tävling – ”SAVE FOOD” ett initiativ av Toppits

 1. Ett inte kanske så kul tips är att inte köpa på sig färskvaror bara för att, det är inte kul att äta samma skinka i en hel vecka tex..!
  Potatis i säck om 5 lr 10 kg hinner börja gro och bli mjuk lång innan säcken är slut är en klassiker.
  Och sist men inte minst, använd frysen! Kycklingskrov, köttiga ben och skaldjursgrejer blir den absolut bästa fonden – detta är en win-win-situation för alla, inte minst för smaklökarna!

 2. Ett litet tips som jag kan dela med mig av är att när vi lagar Tacos så blir det nästan alltid köttfärs och grönsaker kvar.
  Då lagar vi en tacopaj dagen efter och så har vi grönsaker kvar som vi serverar till. Och vill man inte äta taco två dagar i rad så kan man alltid äta grönsakerna till maten dagen efter som sallad och frysa in pajen eller äta den någon dag senare eftersom den håller sig bra i kylskåpet.

  Ha det gott!!!

 3. Planera måltiderna, dvs gör en matlista! Detta sparar både tid och pengar samtidigt som det minskar svinnet då du VET vad du behöver när du går in på affären och med det inte får med dig en massa onödigt hem. Vi storhandlar 1gg/månad då köper man hållbara produkter, konserver fryst osv. Sedan veckohandling 1gg/vecka så man alltid har mjölk, frukt och grönt hemma. Så PLANERA! är mitt stora tips! Vi slänger knappt mat alls sedan vi börjat planera. Dessutom äter vi mer varierat och vi slipper fundera på middagen, man tar bara fram på morgonen det man ska äta till middag efter jobbet (minskar stressen oerhört!)

  win-win-win hwelt enkelt!

 4. Jag brukar försöka att ta hand om mina rester! Kyckling från gårdagen kan exempelvis bli en god paj eller en närande soppa. Dessutom minskar det inte bara matsvinnet, utan det är gott för plånboken också.

  Sedan har jag många ”husmorstips” på hur man tar vara på maten:
  Trist och torr ost? – Linda den i en fuktad handduk med saltat vatten, då blir den som färsk!
  Tråkiga och torra bullar? Doppa i mjölk och in i ugnen (180 grader) ett par minuter. Som nya!
  Gammalt torrt bröd? Pensla med vatten och vira in i aluminiumfolie! Efter 10 min i 180 grader är det som nytt!

 5. Det är oftast ganska enkelt hemma hos oss. Finns vänner bland oss då det är dags att äta dukar vi till dem också. Det är det enklaste och trevligaste sättet att få maten att gå åt. Det blir många givande prat- och matstunder, främst med barnens kompisar. 🙂
  Matlådor till jobbet nästa dag är knep nummer två. Som en avslutande ”fuskvariant” kan vi mata vår varmkompost med överbliven mat (samt hushållsavfall som potatisskal, hushållspapper mm). Den har en snabb förbränning och omvandlar det den slukar till näringsrik kompostjord. En återvinningsförvandling alltså.

  Tack för mig, glad matsommar!

 6. Hej Camilla!
  Jag vill vara med o tävla .D
  Du vet att jag älskar mat o kakor. Men tyvärr blir det inte så mycket till matlagning i mitt liv.

  Det som jag dock gör är att när det väl lagas mat, typ taco, så blir det till en potatisgratäng eller en god köttfärssås av färsen som blir över. Sallad m.m är suvve att fräscha upp med lite nya tillbehör. Snuttar som kyckling, korv, biffar m.m blir alltid till god pytter så här på sommaren.
  Eller så blir det till en omelett.

  Ost är perfekt att riva ner o ta fram när det ska göras varmamackor, eller gratänger. Fick en så perfekt lasagne härom dagen när jag skrapade fram en lagrad ost från frysen.

  Många av oss är nog dåliga på att planera våra inköp o därför blir det mycket som får slängas. Det som går fryses naturligtvis in. Frukt är ju perfekt att skära till små bitar o frysa in o använda till smoothie. Men vad gör man med grönsaker som börjar bli hängigt?

  Kram på re o ha en bästa sommar

  Terese

 7. Är med på fb – Anna Lundkvist
  Frys in mjölk som börjar bli gammal, går alldeles utmärkt att använda i tex pannkakor.
  Frys in överbliven pasta och ris, perfekt i gratänger.
  Riv gamla ostskalkar och förvara i frysen.

 8. Ett jättebra tips: Ta alltid med dig en frysväska när du handlar så här på sommaren, och när det är varmt. Färskvaror och kött blir fort dåligt i värmen. och man kanske inte märker det förrän det är försent.

 9. Gillar på FB (Carola Lind)

  Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså!
  Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt.
  Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in

 10. Jag förvarar brödet i frysen och tar bara upp precis så mycket som ska användas så jag kastar inget bröd.
  Matrester kan man göra en mysig middag av genom att duka fram en buffe av lite olika rätter, gott att gå och plocka lite av varje, brukar va populärt.

 11. bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp 🙂

 12. 1. Släng inte ledsna salladsblad-ställ dem i kallt vatten, istärningar och lite citronsaft och in med det i kylen nån timme.
  2. Mjölk och grädde som håller på att gå ut kan frysas in i istärningslådor. Grädden kan inte vispas men användas som matlagningsgrädde och mjölken ska helst inte drickas men kan gärna användas i matlagningen.
  3. Har du köttpålägg över som börjar bli gammalt, frys in med smörgåspapper runt varje skiva och ta fram en och en när du behöver. Eller strimla det och frys in i en burk och använd det till pizza el paj.
  4. Överbliven potatismos kan användas till potatisbullar
  5. Bröd kan torkas i ugn och rivas till ströbröd
  6. Bananer som ser trista ut kan bakas på. Banankaka är gott!

 13. Åh, jag älskar sådanna här tips. De jag vill bidra med är följande:

  * Veckoplannera och -handla

  * Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt

  * Frukt: bananer på väg att bli bruna kan frysas, liksom bär och annan frukt. Använd i smoothies, milkshakes, pajer eller gröt

  * Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor

  * Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar

  * Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning

  * Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd

  * Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor

  * gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad

  *trist bröd? Ägg socker och kanel så har du genast fattiga riddare

  * Gör eget ströbröd mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren

  * Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget

  * För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.

  * Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.

  * Allt kan frysas!
  Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.
  Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv
  Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv
  Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen
  Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.

  Haha jag kan fortsätta hela dagen, men det skall jag inte.
  Jag gillar förstås på FB och följer alla tips jättenoga här 🙂
  Hälsningar
  Kicki Kronborg

 14. Var mätt när du går och handlar. Är du hungrig handlar du bara en massa onödigt som kanske måste kastas i slutänden. Köp inte en massa bara för det är billigt. Planera och följ planeringen. Ha en dag i veckan som är vikt för uppsamlingsmiddag. Gå igenom och tillaga av sådant som annars riskerar att bli för gammalt. Kolla i frysen också!

 15. Först och främst att tänka sig för i affären; hinner jag använda all mat innan den blir för gammal?
  Jag gör matlådor direkt av rester som går att frysa. Man kan koka pasta/ris/potatis när man ska äta den, om det inte blir något sådant över. Perfekt när man kommer hem sent, och någon ska iväg på träning el dyl, då är maten klar snabbt!


CamillaK

© CamillaK - Alla rättigheter förbehållna

 • Facebook
 • Feed

Decorama Design & Layout