Nötstek i Crock Poten

01.05.2011 | Camilla | Crock Pot, Kött, Nöt, Slow Cooking | 6 kommentarer

Så var det då äntligen dags att prova min Crock Pot. Jag valde att laga till en nötstek.


.: Nötstek i Crock Poten :.  


4-6 pers.

1 nötstek tex. fransyska ca 1100 g
4 små morötter
1 gul lök
1 äpple
1 bit purjolök
1 lagerblad
15 svartpepparkorn
flingsalt
1 dl mörkt öl alt. buljonng om du hellre vill ha det. Ta inte mer än 1 dl vätska!

Sås:
stekskyn från Crock Poten
1 litet paket matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
ev. salt och peppar och en gnutta socker
soya för färgens skull

Gör så här:
Lägg de skalade grönsakerna i botten på stengodsgrytan.

Lägg på steken och strö över flingsalt.

Ställ Crock Poten på Låg effekt i 6 timmar. Obs! Lyft helst inte på locket under tillagningstiden…i alla fall inte under de första två timmarna!

Nu kan du passa på att pyssla med vad du vill, eller göra som jag , åk iväg på kalas! Det är absolut ingen fara att lämna Crock Poten. Hinner du inte hem till det är färdigt gör det inget det heller. Crock Poten stängs av och sätts på varmhållning. Superbra!

När du kommer hem möts du alltså av en underbar doft av nylagad mat…och nu skulle jag äntligen få lyfta på locket och se vad som hänt med steken!

Det jag får se i grytan när jag lyfter på locket ser nog inte särskilt tjusigt ut, men doften är det absolut inget fel på. Obs! Vill du ha finare färg på steken kan du bryna den innan du lägger den i Crock Poten.

Sila och häll över skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och buljongtärningen. Låt koka upp och red av med maizena utrört i vatten. Smaka ev. av med lite mera salt och peppar + en gnutta socker. Tillsätt lite soya för färgens skull.

Jag serverade det skivade köttet med med kokt potatis, sås, grönsakerna från grytan, syltlök och vinbärsgelé.

Camillas kommentar:
Väldigt smidigt sätt att laga en stek på, även om det tar sin lilla tid, men det är ju det som är vitsen med det hela! 🙂  Det gör inte mig något alls för det sköter sig ju helt själv under tiden, och nästa gång vågar jag absolut gå till jobbet under tiden som köttet lagas!
Förberedelsetiden var också väldigt kort, i stort sett bara den tid det tar att skala morötterna och löken!

Köttet blev oerhört mört. Ja, faktiskt den möraste steken jag någonsin lagat! Jag var dock lite för försiktig med kryddningen, men nu vet jag till nästa gång att jag kan dra på betydligt mer med smakerna än vad jag gjorde idag!

Maten var i vilket fall som helst väldigt, väldigt  god! 🙂

Print Friendly

6 synpunkter på “Nötstek i Crock Poten

 1. Helt perfekt när maten sköter sej själv så man kan sköta sej själv under tiden! Själva är vi lite tokiga i lergrytan och att kocka i den, påminner lite om att kocka i denna vad vi kan förstå.

 2. Ser jättegod ut! Har aldrig testat att ha äpple i nötsteken tidigare, får absolut prövas, däremot lägger jag ibland anjovis på steken som smälter in. Gott och god smak till såsen 🙂

 3. Hej
  Jag har ju lagat samma som dig fast inte skrivit om det. Kommer att låta steken gå 10 timmar nästa gång. Tror det blir mer optimalt då! Gott blir det och såsen blir en dröm!

 4. Så bra måte å lage stek på, stressfritt. Ble mørt og saftig. Jeg stekte i panne med smør og salt og pepper først. (Må komme i håg å ikke ha varm stek i crock poten, (i alle fall min tåler ikke det).

 5. Låter jätte gott. Tänkte också prova fransyska i min champion.
  Tillsätter du inget blött precis när du lägger ner ingredienserna?


CamillaK

© CamillaK - Alla rättigheter förbehållna

 • Facebook
 • Feed

Decorama Design & Layout